Στο χώρο του καφέ πραγματοποιούνται εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, κομικ κτλ.
Σας παρουσιάζουμε κάποιες από τις εκθέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στο χώρο μας:

Η Κραυγή στην άκρη της Σιωπής

Έκθεση έργων ζωγραφικής με κάρβουνο του Θάνου Ανεστόπουλου

 

Ο Θάνος Ανεστόπουλος σε αυτήν την ατομική έκθεση ζωγραφικής μάς προσκαλεί να διαβούμε μαζί του το κατώφλι για ένα προσωπικό σουρεαλιστικό σύμπαν που δημιούργησε κάτω από τον θεματικό τίτλο «Η ΚΡΑΥΓΗ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ».

To σουρεαλιστικό σύμπαν του έχει καταγραφεί και έχει ντύσει τις αφίσες και τα εξώφυλλα των δίσκων των Διάφανων Κρίνων. Τα τελευταία χρόνια οι στίχοι των τραγουδιών και των ποιημάτων του, εικονοποιούνται και προβάλλονται ταυτόχρονα με τις ζωντανές εμφανίσεις του στην σκηνή. Ο τίτλος της έκθεσης περιγράφει και περικλείει στοχασμούς για τον θάνατο και τον έρωτα, τονίζοντας την ανάγκη και την επιθυμία για ζωή και δημιουργία μέσα σε χαλεπούς και αφυδατωμένους καιρούς. Με αφετηρία τη συνεχή προσπάθεια του ανθρώπου για απεξάρτηση από ψυχαναγκασμούς, ουσίες, πάθη και εμμονές, οι μορφές των έργων του προσπαθούν να δραπετεύσουν από τις σκιές, έξω στο φως, γεννώντας την ελπίδα για λύτρωση και κάθαρση ψυχής, για αποδοχή και αγάπη.

Το ταξίδι της φάλαινας

Έκθεση ζωγραφικής του Λευτέρη Γιακουμάκη 

 

Η έκθεση “Το ταξίδι της φάλαινας” και το βιβλίο 55 τρόποι να προφέρετε τη λέξη Σίκλουφιορδουρ” είναι το απόσταγμα της ισλανδικής μου περιπέτειας. Μιας περιπέτεια που ξεκίνησε το 2007 με το πρώτο σύντομο ταξίδι μου στην Ισλανδία και κορυφώθηκε με την πρόσφατη επτάμηνη παραμονή μου στο χωριό Σίκλουφιορδουρ, στα  βόρεια της χώρας, όπου εργαζόμουν στο χώρο της αλιείας. Την επτάμηνη αυτή περίοδο (από τον Αύγουστο του 2013 μέχρι το Μάρτιο του 2014) έκανα 55 σχέδια, 20 από τα οποία παρουσιάζω στην έκθεση “Το ταξίδι της φάλαινας”, μαζί με παλιότερα έργα εμπνευσμένα από τις προηγούμενες επισκέψεις μου στην Ισλανδία.

Τα 55 σχέδια αυτής της περιόδου είναι συγκεντρωμένα και στο βιβλίο “55 τρόποι να προφέρετε τη λέξη Σίκλουφιορδουρ”   και συνοδεύονται από σύντομες ιστορίες και δοκίμια στα ελληνικά και στα ισλανδικά. Στα κείμενα αυτά περιγράφω με αφηγηματικό τρόπο τους προβληματισμούς που ενέπνευσαν τα εν λόγω σχέδια. Μιλώ για προβληματισμούς γιατί ως καλλιτέχνης, αναπόφευκτα, κρατώ κριτική στάση απέναντι στην κοινωνία , είτε την ελληνική είτε στην ισλανδική.

Ελπίζω πως τόσο η ζωγραφική μου δουλειά όσο και οι ιστορίες του βιβλίου θα σας ταξιδέψουν στο μαγικό ισλανδικό τοπίο και στην καθημερινή ζωή του μακρινού Σίκλουφιορδουρ. Πέρα από αυτό, επιδίωξή μου είναι να πραγματευτώ κοινωνικοπολιτικά και οικολογικά ζητήματα που ήρθαν στην επιφάνεια από τις κοινωνικές αναταραχές που πυροδότησαν οι πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ετών στην Ελλάδα και την Ισλανδία. Οι δύο αυτές θεματικές ενότητες , η φύση, οι μύθοι, οι ανθρώπινες σχέσεις στην καθημερινότητα από τη μία και η επέλαση της καπιταλιστικής μηχανής με τον μικροαστισμό ως “ιδεολογική” του έκφραση από την άλλη αποτελούν, για μένα, ένα δίπολο που το ένα άκρο διαβρώνει το άλλο.

Μεταμορφώσεις

†      Έκθεση ζωγραφικής του Θάνου Ανεστόπουλου

 

Την Δευτέρα 1 Απριλίου του 2014 άνοιξαν οι πόρτες του Βιβλιοκαφέ ΕΝΑΣΤΡΟΝ για τη νέα έκθεση έργων ζωγραφικής του Θάνου Ανεστόπουλου. Η Έκθεση έφερε τον τίτλο ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ. Ο ίδιος λέει σχετικά: «Η σύγχρονη τέχνη δεν προοδεύει, δεν εξελίσσεται. Απλώς αλλάζει. Δεν υπάρχουν ταπεινά ή όχι, φτωχά ή πλούσια, ακριβά ή φτηνά υλικά που χρησιμοποιούνται για να παράξεις, για να δημιουργήσεις, για να εκφράσεις τις λέξεις της ψυχής και το απερίγραπτο του νου σου. Προτιμώ τη στροφή των καλλιτεχνών σε παραδοσιακά εκφραστικά μέσα και κυρίως τη ζωγραφική της πρώτης δεκαετίας του αιώνα. Δε με ενδιαφέρει ο εντυπωσιασμός και ο ανούσιος κρυφοσυμβολισμός που παράγει κρυφοεγωιστικά ζωγραφικά τίποτα. Με λίγα κάρβουνα, μερικά παστέλ και μια οκά κόκκινο και μαύρο μελάνι πάνω στο χαρτί και στον καμβά αισθάνομαι τα έργα πιο απλά, χαμογελαστά, ευθύβολα, καθημερινά μα και μελαγχολικά.
Οι ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ στην καθημερινότητά μας, στο παρόν αυτό που βιώνω και ο ίδιος στον τόπο μας σήμερα, μιλάνε για τους αποκεφαλισμούς, τις σταυρώσεις, τις μαστιγώσεις των συνανθρώπων μας, καθώς και για την αναζήτηση στόχων, οράματος και ελπίδας ανάστασης και ανάτασης της ψυχής. Η Μουσική και η στιχουργία πάντα μου έξυνε τις πληγές. Η ζωγραφική αντιθέτως μου επούλωνε τα καθημερινά τραύματα. Στα αισθητικά κριτήρια δεν πιστεύω τόσο , όσο στην ανθρώπινη ανάγκη μας να ξανασμίξουμε με όλες τις ζωντανές αισθήσεις που μπορούν και μας κάνουν να νιώθουμε όμορφοι, τρελοί και ζωντανοί».

Σώματα Χρωμάτων

Έκθεση ζωγραφικής και κολάζ της ομάδας «Lestartists»
(Τάκης Βερβέρης-Ακρυλικά, Αργυρώ Γιαννκάρα-Κολάζ, Τάσος Μιχαηλίδης-Ακρυλικά)

 

Η έκθεσή μας εστιάζει στην αλληλεπίδραση μορφής και χρώματος, προχωρώντας σε μια υπαρξιακή εικαστική αναζήτηση αναφορικά με τη θέση και σχέση του ανθρώπου με το κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον. Οι μορφές ως ρευστές οντότητες εκπηγάζουν από το χρώμα ως σχήματα αλλοιωμένα από ένα εξωτερικό και εσωτερικό φως. Η οπτική του υποκειμένου για τον εαυτό του και η οπτική των άλλων για μας διαπλέκονται ιδιόμορφα δίνοντας μορφές σε μια διαδικασία αφαίρεσης και αποδόμησης, αναδόμησης και ανασύνθεσης της πραγματικότητας.

Η μελέτη μας για τη σχέση ανθρώπου και εξωτερικής πραγματικότητας, μια σχέση έλξης και απώθησης, ανοίγει έναν διάλογο ανάμεσα στον δημιουργό και θεατή για τη σχέση τέχνης και βιωματικής εμπειρίας στη σύγχρονη εποχή. Έτσι η τέχνη απορροφά τον υλικό κόσμο, τον διαθλά και τον αναπαριστά, αναδημιουργώντας μια άλλη δική της, αυτόνομη πραγματικότητα.

Σας καλούμε λοιπόν σε ένα υπαρξιακό ταξίδι, ελπίζοντας μέσα στα χρώματα και τις μορφές μας, ρητές ή άρρητες, να εντοπίσετε ίχνη του δικού σας προσώπου.

Έκθεση κόμικς «ΚΟΜΙΚΟΜΑΝΙΑ»

υπό την αιγίδα του Comicon-Shop (Σόλωνος 128, Αθήνα)

 

Δεκαεννέα Έλληνες και μία Βραζιλιάνα, δημιουργοί κόμικς και φίλοι των εκδόσεων του c, comiconshop, συμμετείχαν στην έκθεση κόμικς που έγινε από τις 5 Δεκεμβρίου 2014,  μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου 2015, στο χώρο μας.