ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑΣ


Το Βραβείο Πεζογραφίας θεσμοθετήθηκε από το Περιοδικό Κλεψύδρα τη χρονιά της ίδρυσής του με σκοπό τη διάκριση των πλέον αξιόλογων ελληνικών τίτλων (μυθιστόρημα και νουβέλα) και απονεμήθηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2012.

Νικητής του Βραβείου ήταν ο συγγραφέας Γιώργος Συμπάρδης για το βιβλίο του «Υπόσχεση Γάμου» (εκδ. Μεταίχμιο, 2011).
Η τελετή απονομής έγινε στο Βιβλιοκαφέ Έναστρον όπως κι οι αντίστοιχες επόμενες:
το 2013 στη Νίκη Αναστασέα για το βιβλίο της «Πολύ χιόνι μπροστά στο σπίτι» (εκδ. Πόλις, 2012),
το 2014 στον Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη για το βιβλίο του «Το ελάχιστο ίχνος» (εκδ. Το Ροδακιό, 2013)
το 2015 στην Ιωάννα Μπουραζοπούλου για το βιβλίο της «Ο Δράκος της Πρέσπας Ι-Η κοιλάδα της λάσπης» (εκδ. Καστανιώτη, 2014).
Το 2016 στον Ηλία Μαγκλίνη για το βιβλίο του «Πρωινή Γαλήνη», (εκδ. Μεταίχμιο, 2015)
Το 2017 στην Έλενα Χουζούρη για το βιβλίο της «Ο θείος Αβραάμ μένει πάντα εδώ» (εκδ. Πατάκη,2016)
Το 2018 στον Ισίδωρο Ζουργό για το βιβλίο του «Λίγες και μία νύχτες» (εκδ. Πατάκη, 2017)

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΛΕΨΥΔΡΑ 2016

 

Το περιοδικό για το βιβλίο και τον πολιτισμό Κλεψύδρα απονέμει το βραβείο Πεζογραφίας για το έτος 2015 στον Ηλία Μαγκλίνη για το μυθιστόρημά του Πρωινή γαλήνη. Το βραβείο Πεζογραφίας του περιοδικού θεσμοθετήθηκε το 2011 και απονέμεται ετησίως με στόχο την παρουσίαση και ανάδειξη των πλέον αξιόλογων Ελλήνων λογοτεχνών.

Η Πρωινή γαλήνη αφηγείται την ιστορία ενός νέου ανθρώπου και του ονείρου του να ξεπεράσει τον εαυτό του, να ανοίξει τους ορίζοντές του, να πετάξει ψηλά. Είναι ακόμα μια ιστορία έρωτα, ονείρων, απώλειας και περιπλάνησης στον χρόνο και τον χώρο, από τη Μακεδονία έως το Τέξας και από την Αθήνα έως την Άπω Ανατολή, γεμάτη σύννεφα και ωκεανούς, θλιμμένες γκέισες και μοναχικά, παθιασμένα κορίτσια. Είναι, τέλος, μια ιστορία ανεκπλήρωτων στόχων και ανολοκλήρωτων πόθων σε μια Ελλάδα που στροβιλίζεται στα απόνερα του Εμφυλίου και στη δίνη ενός ξεχασμένου, άγνωστου πολέμου στην άλλη άκρη του πλανήτη.

Η κριτική επιτροπή του Βραβείου αποτελείται από τον ποιητή-βιβλιογράφο Δημήτρη Δασκαλόπουλο, τον ηθοποιό Περικλή Λιανό, τον Δρα Φιλολογίας Νίκο Παπαγεωργίου, την επιμελήτρια εκδόσεων Έφη Ριζά, τη δημοσιογράφο Εριφύλη Μαρωνίτη, τη Δρα Γαλλόφωνης και Συγκριτικής Λογοτεχνίας και Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Κατερίνα Σπυροπούλου και τον συγγραφέα Δημήτρη Στεφανάκη. Όπως αναφέρουν στο σκεπτικό τους: «Ο συγγραφέας κατάφερε να διατηρήσει την αφηγηματική του νηφαλιότητα ακόμα και στις πιο τραγικές πτυχές της ιστορίας του, ισορροπώντας θαυμαστά ανάμεσα στα όνειρα του πρωταγωνιστή και στην ταραγμένη εποχή που τα διέψευσε».
Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Ιουνίου 2016 στο Βιβλιοκαφέ Έναστρον.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΛΕΨΥΔΡΑ 2015

 

Το Περιοδικό Κλεψύδρα απένειμε το Βραβείο Πεζογραφίας Κλεψύδρα 2015 στην Ιωάννα Μπουραζοπούλου για το βιβλίο της Ο Δράκος της Πρέσπας Ι- Η κοιλάδα της λάσπης εκδόσεις Καστανιώτη.
Την Ιωάννα Μπουραζοπούλου παρουσίασε ο Νίκος Παπαγεωργίου σε ειδική εκδήλωση στο Έναστρον βιβλιοκαφέ.

Τα μέλη της Kριτικής Επιτροπής:
Δημήτρης Δασκαλόπουλος, φιλόλογος, συγγραφέας
Περικλής Λιανός, ηθοποιός
Εριφύλη Μαρωνίτη, δημοσιογράφος, μεταφράστρια, κριτικός λογοτεχνίας
Νίκος Παπαγεωργίου, Δρ. Φιλολογίας
Έφη Ριζά, φιλόλογος, υπεύθυνη εκδόσεων
Δημήτρης Στεφανάκης, συγγραφέας, μεταφραστής
Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης, συγγραφέας

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΛΕΨΥΔΡΑ 2014

 

Το Βραβείο Πεζογραφίας 2014 του Λογοτεχνικού Περιοδικού Κλεψύδρα απονεμήθηκε στον Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη για το βιβλίο του «Το ελάχιστο ίχνος», εκδόσεις Ροδακιό, λαμβάνοντας υπόψη την πρωτότυπη πλοκή, τους αδρούς και απρόβλεπτους χαρακτήρες, τις αφηγηματικές εναλλαγές και την εξαιρετική απεικόνιση του θεατρικού κόσμου.
Την παρουσίαση του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη πραγματοποίησε η Εριφύλη Μαρωνίτη σε εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Έναστρον βιβλιοκαφέ.

Κριτική επιτροπή:
Δημήτρης Στεφανάκης, συγγραφέας-μεταφραστής
Εριφύλη Μαρωνίτη, δημοσιογράφος, μεταφράστρια, κριτικός λογοτεχνίας
Δημήτρης Δασκαλόπουλος, φιλόλογος,συγγραφέας
Γιώργος Συμπάρδης, συγγραφέας
Περικλής Λιανός, ηθοποιός
Νίκος Παπαγεωργίου, Δρ. Φιλολογίας
Έφη Ριζά, φιλόλογος, υπεύθυνη εκδόσεων

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΛΕΨΥΔΡΑ 2013

 

Το βραβείο Κλεψύδρα 2013 αποεμήθηκε στην Νίκη Αναστασέα και στο μυθιστόρημά της «Πολύ χιόνι μπροστά στο Σπίτι» για τον μεστό και ευθύβολο λόγο της, τον σύγχρονο προβληματισμό και την πολυφωνική δεξιοτεχνική αφήγηση. Η συγγραφέας επιστρατεύει έναν ανατρεπτικό ρομαντισμό προκειμένου να διεισδύσει στην νεοελληνική κοινωνία της κρίσης και της αποσύνθεσης ενώ πραγματεύεται ένα συναρπαστικό και βαθιά ανθρώπινο μύθο. Ταυτόχρονα αφουγκράζεται με ευαισθησία και πειθώ τα όνειρα και τις μικρές ή μεγάλες προσδοκίες καθενός από τους χαρακτήρες-αφηγητές.
Την παρουσίαση της Νίκης Αναστασέα πραγματοποίησε ο Γιώργος Συμπάρδης με την Εριφύλη Μαρωνίτη σε εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Έναστρον βιβλιοκαφέ.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΛΕΨΥΔΡΑ 2012

 

Το περιοδικό ΚΛΕΨΥΔΡΑ σύμφωνα με την απόφαση της κριτικής μας επιτροπής απένειμε το 1ο Βραβείο Λογοτεχνικού Περιοδικού ΚΛΕΨΥΔΡΑ στον ΓΙΩΡΓΟ ΣΥΜΠΑΡΔΗ για το βιβλίο του ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΓΑΜΟΥ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

Την παρουσίαση του Γιώργου Συμπάρδη πραγματοποίησε η Εριφύλη Μαρωνίτη.
Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Έναστρον Βιβλιοκαφέ.
Τα μέλη της κριτικής επιτροπής:
Εριφύλη Μαρωνίτη, δημοσιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας,
Δημήτρης Θάνας, επιμελητής εκδόσεων,
Περικλής Λιανός, ηθοποιός,
Γιώργος Χάκας, αρχισυντάκτης του περιοδικού
και Νίκος Παπαγεωργίου, Δρ. Φιλολογίας