Από τον Θεοχάρη Παπαδόπουλο

Πριν από λίγο καιρό, είχαμε την ευκαιρία να διαβάσουμε το βιβλίο της Αθηνάς Παπαδάκη Το κοπάδι, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Έναστρον.
Πρόκειται για μια ποιητική συλλογή, όπου το κοπάδι των στίχων της ποιήτριας δεν είναι άτακτο και διασκορπισμένο, αλλά πειθαρχημένο στις όμορφες σκέψεις της.
Όλα τα ποιήματα της συλλογής Το κοπάδι της Αθηνάς Παπαδάκη είναι ολιγόστιχα, κάτι, που καθιστά ακόμα πιο δύσκολο να αποδοθεί το νόημα, που θέλει να δώσει η ποιήτρια. Όμως, η Αθηνά Παπαδάκη τα καταφέρνει αρκετά καλά να μας μεταφέρει τις σκέψεις της, να μας αιφνιδιάσει και να μας ξαφνιάσει ευχάριστα.
Ο στίχος της Αθηνάς Παπαδάκη είναι κυρίως κοινωνικός, σαρκαστικός και ενίοτε αυτοειρωνικός. Για την όμορφη γυναίκα θα γράψει, Στα έγκατα, / το ισχυρό της θέλγητρο. / Ο λυγμός, ενώ το μανεκέν από τον καθρέφτη, που τον παρομοιάζει έξυπνα με «πρίγκιπα των τοίχων» περνά από την «πληθυντική επίδειξη» στην «γυμνή αυτογνωσία».
Σε διάφορα σημεία της συλλογής της Αθηνάς Παπαδάκη θα βρούμε στίχους ανατρεπτικούς, όπως στο ποίημα Νύχια, όπου τα νύχια των χεριών είναι υπάκουα… στα γαντοφορεμένα ήθη. / Τα αιμοστάλακτα, αλλά τα νύχια των ποδιών είναι Πανέτοιμα / να αιφνιδιάσουν / με οπλή.
Θα κλείσουμε εδώ, το μικρό μας αυτό ταξίδι στην ποιητική συλλογή της Αθηνάς Παπαδάκη Το κοπάδι, περιμένοντας αυτό, που εύστοχα αναφέρει στο ποίημα της Tο μάννα και το πετεινό, να συνεχίσει να μετατρέπει «το ψωμί σε στίχο».

πηγή: www.vakxikon.gr